Search Unity

  1. Unity 6 Preview is now available. To find out what's new, have a look at our Unity 6 Preview blog post.
    Dismiss Notice
  2. Unity is excited to announce that we will be collaborating with TheXPlace for a summer game jam from June 13 - June 19. Learn more.
    Dismiss Notice

Unity Tree scaling inside terrain - no effect?

Discussion in 'Editor & General Support' started by RyuMaster, Jul 31, 2011.

  1. RyuMaster

    RyuMaster

    Joined:
    Sep 13, 2010
    Posts:
    468
    I've created bush using Unity Tree editor.
    I've added it as terrain tree.
    But it always keep original size.
    usually I could use "fbx import settings", but Unity tree does not have this panel.
    Altering prefab scaling helps not.

    I can only use slider inside terrain, but it has minimal value of 50, which is still to big for me.

    Is that supposed to work that way?
     
  2. antenna-tree

    antenna-tree

    Joined:
    Oct 30, 2005
    Posts:
    5,324
    You need to scale the Tree in the Tree Creator.
     
    ayaaz012 likes this.
  3. RyuMaster

    RyuMaster

    Joined:
    Sep 13, 2010
    Posts:
    468
    I obviously tried it first

    If I use scalings under "transform" dialog, it works for tree palced on scene directly, but not via terrain.
    And, if not, I don't see any scaling inside Tree Creator, except of "radius", "length", which still is not enough to help
     
  4. antenna-tree

    antenna-tree

    Joined:
    Oct 30, 2005
    Posts:
    5,324
    The Transform will not fix this. Unfortunately you need to scale the Tree in the Tree Creator with Length, Radius, etc. AFAIK there is no other way to get around this problem atm.
     
  5. RyuMaster

    RyuMaster

    Joined:
    Sep 13, 2010
    Posts:
    468
    Hmmmm, I see.
    The minimal values for radius and length are "0.1" - is there some way to use even smaller ones? maybe, via some Editor scripting I would make it possible?
     
  6. vfxjex

    vfxjex

    Joined:
    Jun 3, 2013
    Posts:
    93
    Sad to say you can only scale procedural trees in the tree editor. scaling the transform scale will not affect the scale of tress in the terrain. this is a tedious process where you need to adjust the attributes of all the parts of the tree like Length and Radios. If this functions are disable, make sure to click "Convert to procedural group" under tree prefab.
     
  7. Xoduz

    Xoduz

    Joined:
    Apr 6, 2013
    Posts:
    135
    This is one of the weakest parts of the Terrain/Tree-system in Unity for me. Purchasing tree-creator-made trees from the Asset Store and then finding out that the trees are 3-10 times as large as any other asset in your scene and that you can't properly scale them down (the minimum size in the terrain tree painting options is often not small enough) without essentially tweaking the length and radius of every branch and leaf in the tree editor, for X amount of individual trees? Not fun.
     
    Revard likes this.
  8. Revard

    Revard

    Joined:
    Oct 8, 2017
    Posts:
    1
    I have the same issue here... Is there any solution found now?
     
  9. Etchrr

    Etchrr

    Joined:
    Apr 6, 2018
    Posts:
    1
    2020 and I'm having this problem... I think there's no solution by now...
     
    theouterpig likes this.
  10. mtGameDev

    mtGameDev

    Joined:
    Oct 19, 2012
    Posts:
    90
    i have this problem too !
    in every new version there is a serious bug with Terrain system.
    i don't know why the unity credits don't pay attention that.
    so what we have to do ? waiting and stop our projects until unity fix these bugs ??? :((((((((((
     
  11. Cybermind13

    Cybermind13

    Joined:
    Dec 18, 2018
    Posts:
    13
    I changed the scale on the tree model import settings. Find the model (not prefab) in your assets, in the inspector, press model then under scene change the scale factor to your liking. You might also need to change billboard start in your terrain settings, my editor doesn't draw trees very far off in the distance, but in your build version there should be billboards where the trees are missing in your editor/player.
     
  12. CesarCanto

    CesarCanto

    Joined:
    Dec 28, 2016
    Posts:
    2
    Thanks Cybermind13. Just checked that you can actually resize the trees by doing the scale inside the model. Is a scalar Scale, so you will scale in all 3 Axis. Just to keep in mind that.
     
  13. DanhHuy

    DanhHuy

    Joined:
    Jan 18, 2021
    Posts:
    8
    I find a way to solve that problem ez, You need to Untick Convert Units then Scale project as big as you want at Scale Factor. Use at painting terain as well
     

    Attached Files:

    • Ez.PNG
      Ez.PNG
      File size:
      37 KB
      Views:
      1,073
    trombonaut likes this.