Search Unity

  1. Unity support for visionOS is now available. Learn more in our blog post.
    Dismiss Notice

Question Uninstall Mars and reinstall to get a fresh start?

Discussion in 'Unity MARS' started by dweeh, Dec 15, 2020.

  1. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    I seem to have some sort of problem since I can not get the Factory template to work.
    I am pretty sure that I did get it to run earlier.

    I tried starting new projects with both Unity 2019 and 2020.
    Tried deleteing the Mars package and downloaded again.
    Even uninstalled all versions of Unity and reinstalled.
    Deleted the Unity files in Appdata.
    - Still got the same problem...

    That is all I could think of.
    Is it something else I can do?
     
    Last edited: Dec 15, 2020
  2. jmunozarUTech

    jmunozarUTech

    Unity Technologies

    Joined:
    Jun 1, 2020
    Posts:
    297
    hello @dweeh,

    could you elaborate more on how the Factory template does not work?; it doesnt load?, do you get console errors?.

    Also, could you please mention which version of mars are you using, what OS are you running MARS and what platforms are you targeting?
     
  3. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    Hello @jmunozarUTech

    On Windows 10

    Starting a new Unity project with 2019.4.16f1 - 3D template

    Importing the MarsUnityPackage 1.2.0
    I get 4 warnings
    upload_2020-12-16_8-11-44.png


    Before starting the Factory Training Template in the Factory simulation environment I see a huge UI screen
    upload_2020-12-16_8-11-52.png


    After pressing Start - I can see some UI objects
    upload_2020-12-16_8-12-5.png


    When the image marker at the machine is detected all the UI are visible at once
    upload_2020-12-16_8-12-32.png


    I tried on another project earlier to convert the materials to Universal RP and also manually switched some occlusion shader to some other occlusion since it was still pink.
    I can not find it again
    Can that have messed things up?

    In this new project, I did not change any other settings - I just followed the instructions on the Getting Started page.
    https://docs.unity3d.com/Packages/com.unity.mars@1.2/manual/GettingStarted.html#installation.
     
    Last edited: Dec 16, 2020
  4. jmunozarUTech

    jmunozarUTech

    Unity Technologies

    Joined:
    Jun 1, 2020
    Posts:
    297
    Hello @dweeh

    Couple of things, Simulation view markers will match immediately if you are not in device view mode; hence all markers showing up.

    If the UI is set to 2D, you will see that big giant UI thing in the environment and with regards to the pink shaders; you are correct it has to do with changing your materials to/from URP.
     
  5. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    Ok... But the change to URP was in another project - should that affect all projects from that point?
     
  6. jmunozarUTech

    jmunozarUTech

    Unity Technologies

    Joined:
    Jun 1, 2020
    Posts:
    297
    It shouldnt; can you please post a screenshot of the inspector for those pink materials ?

    Also, which version of Unity are you using in this case.

    Can you also try downloading the package again for MARS and giving it a try on an empty project?.

    I assume you are using MARS 1.2, correct?
     
  7. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    upload_2020-12-16_16-13-22.png
    This is Device Mode - or?
     
  8. jmunozarUTech

    jmunozarUTech

    Unity Technologies

    Joined:
    Jun 1, 2020
    Posts:
    297
  9. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    I think I already tried to downloaded the Mars package again - but I will try that again just to make certain.

    This new project is 2019.4.16f1 - 3D template
     
  10. jmunozarUTech

    jmunozarUTech

    Unity Technologies

    Joined:
    Jun 1, 2020
    Posts:
    297
    try it out, if still no luck, please post a screenshot of the inspector for the material so we can see what type of material you are using for the selected the pink gameobjects
     
  11. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    No, it is still the same.
    Same warnings - same result
     
  12. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    upload_2020-12-16_16-32-6.png

    Oh - I think it was like this the first time I saw it too...
    I did change it to some other occlusion shader then - but I guess that is not it then.
     
  13. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
  14. jmunozarUTech

    jmunozarUTech

    Unity Technologies

    Joined:
    Jun 1, 2020
    Posts:
    297
    I think I might know what's your issue since you mentioned you are in the factory training template.(I thought the issue was with the factory environment).

    To fix this you will need to reinstall the templates, not the MARS package. Could you try reinstalling the package?
    Follow this:
    https://forum.unity.com/threads/installing-mars-examples.903182/

    Let us know how it goes :)
     
  15. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    Yes - Mars 1.2
    When I say that it used to work - that might have been with the old version of Unity Mars during my trial period.

    upload_2020-12-16_16-44-54.png
     
  16. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    Just press the "Import again"-button in Package Manager?

    Did that - no change.
     
  17. jmunozarUTech

    jmunozarUTech

    Unity Technologies

    Joined:
    Jun 1, 2020
    Posts:
    297
    Try removing the Sample templates first and click the "import again" button.

    The sample templates should be located in Assets/Samples/Unity MARS/1.2.0 (or something among the same lines)/MARS Sample Templates
    Remove the MARS Sample templates and try reimporting.

    Quick thing; you are not in URP correct?
     
  18. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    No, I used the ordinary 3D template.
    I get the same result in URP though.

    The warning about the AssetDatabase Refresh can not have anything to do with it? upload_2020-12-16_16-59-39.png

    Will delete and reimport
     
    jmunozarUTech likes this.
  19. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    upload_2020-12-16_17-6-29.png
    Deleted this file - Reimported - The same result.
     
  20. jmunozarUTech

    jmunozarUTech

    Unity Technologies

    Joined:
    Jun 1, 2020
    Posts:
    297
    @dweeh also forgot to mention, to not show the UI issue, please set the select type and set it to Environment (Instead of Content as you have it) Screen Shot 2020-12-16 at 11.06.54 AM.png
     
  21. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    Yes - I noticed that - and at least the huge giant UI thing is gone :)
     
  22. jmunozarUTech

    jmunozarUTech

    Unity Technologies

    Joined:
    Jun 1, 2020
    Posts:
    297
    Good!, thats an improvement then :);

    With regards to the pink colors. @dweeh, from what I can see here, those pink circles are arrows, those arrows should have the UI/Default shader, can you please change to it?

    If that doesnt work, could you please tell me what is the name of the pink gameobjects?

    Let us know how it goes :) Screen Shot 2020-12-16 at 11.16.11 AM.png
     
  23. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    It looks like they are Behind the arrows...
    upload_2020-12-16_17-21-36.png
     
  24. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
  25. jmunozarUTech

    jmunozarUTech

    Unity Technologies

    Joined:
    Jun 1, 2020
    Posts:
    297
    Ahh excellent!,

    then it's the mask. Please set it to
    Unlit/TransparentOccluder


    Screen Shot 2020-12-16 at 11.26.05 AM.png
     
  26. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
  27. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    Yes - this might be the issue - I do not Have the Unlit/Transparent Occluder?
    upload_2020-12-16_17-31-18.png
     
  28. jmunozarUTech

    jmunozarUTech

    Unity Technologies

    Joined:
    Jun 1, 2020
    Posts:
    297
    mmm interesting; it should live in the Content folder; I am attaching it here, add it and let me know how it goes :)
     

    Attached Files:

    Last edited: Dec 16, 2020
  29. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    And the UseCaseContent folder lives in? upload_2020-12-16_17-36-56.png
     
  30. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    That did get rid of the pink dots.
    It still does not work though.

    What else is in the UseCaseContent folder?
    Can it be that it is not included in the package?
    or - did I just s**k at searching for it? :)

    upload_2020-12-16_17-47-52.png
     
  31. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    upload_2020-12-16_17-51-11.png

    A search for "content" in "All" gets me these results
     
  32. jmunozarUTech

    jmunozarUTech

    Unity Technologies

    Joined:
    Jun 1, 2020
    Posts:
    297
    @dweeh sorry It was the Content, not use case content. my mistake :)
     
    Last edited: Dec 16, 2020
  33. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    ok :)
     
    jmunozarUTech likes this.
  34. jmunozarUTech

    jmunozarUTech

    Unity Technologies

    Joined:
    Jun 1, 2020
    Posts:
    297
    Still, I am checking with the team why that shader wasn't included in the first case.
     
  35. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    Are there other things in Content that might be missing that I can look for?
     
  36. jmunozarUTech

    jmunozarUTech

    Unity Technologies

    Joined:
    Jun 1, 2020
    Posts:
    297
    Not anything that comes to my head right now, please let us know if you have any other issues. We will be checking this issue.
     
  37. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    Clue?
    upload_2020-12-16_18-15-21.png
     

    Attached Files:

  38. jmunozarUTech

    jmunozarUTech

    Unity Technologies

    Joined:
    Jun 1, 2020
    Posts:
    297
    @dweeh That's normal. Whats the issue?
     
  39. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    Just checking :
    Did you interpret my earlier "Ok"-post like I meant that everything is working now?

    or did you mean that you will check with someone if missing more stuff might be the cause?

    The pink is gone - but the Factory training is still not running...
     
  40. jmunozarUTech

    jmunozarUTech

    Unity Technologies

    Joined:
    Jun 1, 2020
    Posts:
    297
    I asked the team to check on this and look if something is missing since its strange you didnt have that shader at the first place.

    Could you please tell us what is not working specifically right now in the factory template?
     
  41. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    When I start the simulation it looks like this:
    upload_2020-12-16_18-29-53.png

    When the image target is scanned it looks like this:

    upload_2020-12-16_18-31-39.png

    and nothing seems to be responding if I try to interact with it
     
  42. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    When I tried the Game template the Unit-E Starts is spawned inside one of the gems...
    I am not sure what I am supposed to do for it to move?

    upload_2020-12-16_18-39-45.png
     
  43. jmunozarUTech

    jmunozarUTech

    Unity Technologies

    Joined:
    Jun 1, 2020
    Posts:
    297
    Could you tell us if this also happens in play mode; as in hitting play in the Unity Editor, not in the Simulation view.
     
  44. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    Ehhh... Not sure since I can not move around in the Device view when I started from there...
     
  45. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    Sorry - I did not realize I can use the Game window for that.

    Then it works
     
  46. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    At least some things are moving in there and seems to be active
     
  47. jmunozarUTech

    jmunozarUTech

    Unity Technologies

    Joined:
    Jun 1, 2020
    Posts:
    297
    @dweeh you move with
    woot woot!, glad it finally works!, Still thanks for bringing this up to our attention; we still be looking into this with more detail :)
     
  48. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    Well - it does not really work - since I guess I can not get the Unit-E to follow...

    But at least things are moving...

    Should Unit-E follow where I look?
     
  49. jmunozarUTech

    jmunozarUTech

    Unity Technologies

    Joined:
    Jun 1, 2020
    Posts:
    297
    Bummer, And you don't get any errors in the console; correct?

    Would you be able to share your project so we can look at your code? If so, please use the Unity Bug Reporter (Help > Report a bug...) to zip up the project and send it our way. A Google Drive link also works :).

    Do bare in mind that this will take some time since some of the team members who created these templates are on PTO so responses might be slow until everyone gets back in the beginning of January
     
  50. dweeh

    dweeh

    Joined:
    Mar 20, 2018
    Posts:
    46
    I have not added any code.
    I started a new project.

    Does everyone trying out Mars get this problem?
     
    Last edited: Dec 18, 2020