Search Unity

  1. We've closed the job boards. If you're looking for work, or looking to hire check out Unity Connect. You can see more information here.
    Dismiss Notice
  2. We're running great holiday deals on subscriptions, swag and Asset Store packages! Take a peek at this blog for more information!
    Dismiss Notice
  3. Check out our Unite Austin 2017 YouTube playlist to catch up on what you missed. More videos coming soon.
    Dismiss Notice
  4. Unity 2017.2 is now released.
    Dismiss Notice
  5. The Unity Gear Store is here to help you look great at your next meetup, user group or conference. With all new Unity apparel, stickers and more!
    Dismiss Notice
  6. Introducing the Unity Essentials Packs! Find out more.
    Dismiss Notice
  7. Want to see the most recent patch releases? Take a peek at the patch release page.
    Dismiss Notice
  8. Unity 2017.3 beta is now available for download.
    Dismiss Notice

Strange tree error

Discussion in 'Editor & General Support' started by sidestepper, Feb 24, 2009.

  1. sidestepper

    sidestepper

    Joined:
    Oct 2, 2008
    Posts:
    94
    I'm guess we managed to corrupt something, question is how do you fix it? I forget when or how, but I was importing some data packages for a project, then cleaning them up by removing stuff, replacing prefabs, etc. One day I started getting this information(Not warning or error) in the log at seemingly random times reading:

    A tree couldn't be loaded because the prefab is missing
    UnityEngine.Debug:Log(Object, Object)
    UnityEngineInternal.Prototype:.ctor(GameObject, Single)
    UnityEngineInternal.TreeDatabase:RefreshPrototypes()
    UnityEngineInternal.TreeDatabase:.ctor(TerrainData)
    UnityEngine.Terrain:OnEnable()


    There was a terrain object in the data package, but it seemed fine, it had its textures, it's data, I didn't see anything "missing" from its properties. I even dragged the terrain it imported onto the scene and deleted the old one just to see, but I still seem to get this report. It's not having any harmful side effects to the project but it is driving me crazy and wish I knew how to fix it - any ideas?

    Thanks in advance.
     
  2. amherst

    amherst

    Joined:
    Dec 9, 2008
    Posts:
    30
    Hey there!

    I've been getting the same error message and it's driving me crazy too. Did you find a solution? I can't see that any tree prefab is missing.

    Thanks!
     
  3. sidestepper

    sidestepper

    Joined:
    Oct 2, 2008
    Posts:
    94
    Actually yes I did! Sorry forgot to post back here. So eventually it drove me crazy enough that I decided I wasn't going to do any more work until I figure it out. For me, I found if you select your terrain in the scene and click the Place Trees tool, I had an undefined tree(Shouldn't have been any trees). So all I had to do was select "Edit Trees" and remove the undefined one(Hard to tell because it just appears invisible if I remember) but you'll know an undefined tree is there because if there's none the box actually explicitly says "No trees defined."

    Hope that solves your problem and if not maybe it will send you in the right direction to fixing your specific error.
     
    SaSha_K likes this.
  4. amherst

    amherst

    Joined:
    Dec 9, 2008
    Posts:
    30
    Thanks! That did it! I really appreciate it!
     
  5. jimrota

    jimrota

    Joined:
    Dec 31, 2014
    Posts:
    14
    I had the same error in (Unity3d 5.3.1) 2015! The Terrain indicated that a "Tree" was "Missing". Had to select it and either create a prefab for it or remove it but it's hard to tell how to select it because it doesn't have an icon.
     
  6. RobyYang

    RobyYang

    Joined:
    Sep 7, 2013
    Posts:
    1
    Thank you all