Search Unity

  1. Get the latest news, tutorials and offers directly to your inbox with our newsletters. Sign up now.
    Dismiss Notice

Bug ProBuilder package causes "Gizmos" menu issues

Discussion in 'World Building' started by OndrejP, Apr 2, 2021.

  1. OndrejP

    OndrejP

    Joined:
    Jul 19, 2017
    Posts:
    137
    When ProBuilder package is installed, things like BoxCollider (any many many more) are missing from Gizmos menu. Some icons like AudioSource are missing as well.

    Discussed in this thread:
    https://forum.unity.com/threads/cant-hide-gizmos-in-scene-view.651166/

    Confirmed ProBuilder versions: 5.0.1
    Confirmed Unity versions: 2021.1.0, 2020.2.7

    Confirmed by multiple people, happens to me as well.
    Happened to me for quite some time (at least half a year), found out just recently it's caused by ProBuilder.
    I tried deleting Library folder and deleting all my scripts, that did not solve the issue.
    Removing ProBuilder package fixes the issue.

    Please fix this, it's annoying not to be able to hide collider gizmos (they are not hidden even when component is collapsed in inspector).

    This is the reason I've removed ProBuilder package from project until it's fixed.

    b.png

    a.png
     
    Foulcloud, RoyBarina and sand_lantern like this.
  2. OndrejP

    OndrejP

    Joined:
    Jul 19, 2017
    Posts:
    137
    I know it's been only several days, but can someone at least say that they are aware of this issue and it's important enough that it will be fixed within 3-6 months?
    @gabrielw_unity

    This breaks the editor and it's very hard to work with since some things are missing (icons) and other things cannot be hidden and are obstructing the view. And this happens ALWAYS, I don't have to have single ProBuilder component in scene, only package installed is enough to break it.
     
  3. Genebris

    Genebris

    Joined:
    Mar 18, 2013
    Posts:
    25
    Can confirm this on Unity 2020.3.2f1 and ProBuilder 4.3.1 which was released in June.
    Also just tested on latest LTS version: 2020.3.3 and "Verified" ProBuilder 4.5 in a brand new project. Same issue.
    So this major bug exists for at least 9 months now with no hope to even get noticed? Does nobody use ProBuilder so nobody reports this? Yet another half assed solution by Unity.
     
    Last edited: Apr 13, 2021
    OndrejP likes this.
  4. AutumnPioneer

    AutumnPioneer

    Joined:
    Dec 31, 2015
    Posts:
    3
    I have also noticed this bug on my current project. Unity 2020.3.4f1, with ProBuilder 4.5.0

    Hoping for a fix...
     
    OndrejP likes this.
  5. kaarrrllll

    kaarrrllll

    Unity Technologies

    Joined:
    Aug 24, 2017
    Posts:
    447
    Hey, I just saw this thread. I haven't seen a bug report for this so I opened one. Will investigate today.
     
    OndrejP likes this.
  6. Foulcloud

    Foulcloud

    Joined:
    Mar 23, 2014
    Posts:
    9
    OndrejP likes this.
  7. GenebrisWork

    GenebrisWork

    Joined:
    Apr 19, 2021
    Posts:
    1
    I have submitted bug report, not sure what happened with that. Thank you for noticing.
     
    kaarrrllll likes this.
  8. kaarrrllll

    kaarrrllll

    Unity Technologies

    Joined:
    Aug 24, 2017
    Posts:
    447
  9. OndrejP

    OndrejP

    Joined:
    Jul 19, 2017
    Posts:
    137
    Thanks! Looking forward to installing ProBuilder again
     
unityunity