Search Unity

  1. Good news ✨ We have more Unite Now videos available for you to watch on-demand! Come check them out and ask our experts any questions!
    Dismiss Notice

Problem with new version Patch 5.0.1p4 in the scene view

Discussion in 'UGUI & TextMesh Pro' started by Djfeeler, May 9, 2015.

  1. Djfeeler

    Djfeeler

    Joined:
    Oct 11, 2014
    Posts:
    17
    In the scene view I do not see any more the images of ui. Is it a bug? Or a novelty.
     

    Attached Files:

    • bug.png
      bug.png
      File size:
      883.7 KB
      Views:
      861
    rakkarage, JairusLeonard and bcharan like this.
  2. bcharan

    bcharan

    Joined:
    May 9, 2015
    Posts:
    1
    +1

    I'm having the exact same problem.

    For some reason I can't see anywhere to actually submit a bug on the Issue Tracker.

    All I see is bounding boxes, no actual bitmaps in the Scene view.
     
  3. JairusLeonard

    JairusLeonard

    Joined:
    Jun 4, 2013
    Posts:
    5
    I'm also having the same problem, UI Canvas is invisible in the scene view after updating to 5.0.1p4
     
  4. mh114

    mh114

    Joined:
    Nov 17, 2013
    Posts:
    291
    Awesome, it's the same problem as with the latest 4.6 patch release!
     
  5. breck79

    breck79

    Joined:
    Jan 7, 2013
    Posts:
    9
    +1 the same problem , back to p3 but i needed the assetbundler fix :_
     
  6. hansadler

    hansadler

    Joined:
    May 12, 2014
    Posts:
    42
    Same problem here.

    FYI, I noticed that the UI is invisible in the Screen space - Camera mode and Overlay, but it is visible in the world space mode.
     
  7. hansadler

    hansadler

    Joined:
    May 12, 2014
    Posts:
    42
    What's the assetbundler fix?
     
  8. breck79

    breck79

    Joined:
    Jan 7, 2013
    Posts:
    9
    • (693223) - AssetBundle: Fixed the issue that scene AssetBundle didn't get rebuilt when the referenced prefabs were changed.
     
  9. Djfeeler

    Djfeeler

    Joined:
    Oct 11, 2014
    Posts:
    17
    I have reported the bug to Unity by issue Tracker.
     
  10. Rodolfo-Rubens

    Rodolfo-Rubens

    Joined:
    Nov 17, 2012
    Posts:
    1,142
    +1 Same here...

    oh, I reported, in case no one did: 695737
     
    rakkarage likes this.
  11. Rodolfo-Rubens

    Rodolfo-Rubens

    Joined:
    Nov 17, 2012
    Posts:
    1,142
    oops, didn't see that one, send us the link.
     
  12. Stephan-B

    Stephan-B

    Unity Technologies

    Joined:
    Feb 23, 2011
    Posts:
    2,269
    Nothing is visible in the scene view.

    I was in the final stages of testing a new release of TextMesh Pro for Unity 5.0 and decided to update to this new 5.0.1p4 of Unity 5.0 and ran into this issue as well.

    Got scared there for a minute as I loaded one of my test scenes and nothing showed up in the scene view. I then tried to add a simple UI.Button and that didn't show up either. I am relieved the issue isn't with my product :)
     
    Last edited: May 9, 2015
  13. mh114

    mh114

    Joined:
    Nov 17, 2013
    Posts:
    291
    We reported this bug for 4.6.x at work, and now that it is reported for 5.x too we might actually have a chance of it being fixed! ;) Of course the fix itself might not end up in 4.6.. It's no secret that the UI has been a smelly can of worms in the latest few 4.6 releases, not to mention that UI team seems to have disappeared from the forums. A bit worrying.
     
    iivo_k likes this.
  14. Djfeeler

    Djfeeler

    Joined:
    Oct 11, 2014
    Posts:
    17
    Last edited: May 10, 2015
    rakkarage likes this.
  15. superpig

    superpig

    Quis aedificabit ipsos aedificatores? Unity Technologies

    Joined:
    Jan 16, 2011
    Posts:
    4,337
    This will be fixed in 5.0.2f1, which is due out this week. Apologies for the inconvenience.
     
  16. slumtrimpet

    slumtrimpet

    Joined:
    Mar 18, 2014
    Posts:
    356
    Also not too comforting this major UI workflow issue was somehow entirely missed by QA before pushing the most recent patch out the door. Is basic UI development not in the QA testing scripts? Evidently not.
     
  17. superpig

    superpig

    Quis aedificabit ipsos aedificatores? Unity Technologies

    Joined:
    Jan 16, 2011
    Posts:
    4,337
    There are no QA testing scripts for the patch releases. QA only verify that the specific thing that was claimed to be fixed is fixed; they don't check that other things are not broken. That's why we don't recommend people use patch releases unless they absolutely have to; if the fixes are merely 'nice to have' for you, but you want something that has been fully QA'd, you need to wait for the point release (which is usually around every 4 weeks, instead of every week).
     
    slumtrimpet and mh114 like this.
  18. superpig

    superpig

    Quis aedificabit ipsos aedificatores? Unity Technologies

    Joined:
    Jan 16, 2011
    Posts:
    4,337
    BTW, this should also be fixed in 4.6.5p2.
     
    mh114 likes this.
  19. slumtrimpet

    slumtrimpet

    Joined:
    Mar 18, 2014
    Posts:
    356
    I totally get that actually. I just sort of assumed that the 'no QA testing' statements more meant that you guys aren't going to stand behind absolutely every obscure item in a patch build so we shouldn't assume it should be used for production releases. I didn't however thing the 'no QA testing' statement meant that nobody opens the build before release and makes sure normal workflow items didn't break. I'm not trying to be cute here in saying that either, just honestly didn't understand the degree to which we should take the 'no QA testing' statements literally. ;-)

    No worries on this end though. You guys do an outstanding job. I'll be happy to get the updated fix when it's available and I'll be more cautions about the weekly releases in the future unless I've got a specific fire I need to put out.
     
    MrEsquire and superpig like this.
  20. superpig

    superpig

    Quis aedificabit ipsos aedificatores? Unity Technologies

    Joined:
    Jan 16, 2011
    Posts:
    4,337
    No worries :) I think we could probably use a more explicit warning on the patch releases page, which makes the extent of QA a bit more explicit. I'll raise it with the team...
     
  21. etmgames

    etmgames

    Joined:
    Apr 12, 2014
    Posts:
    11
    where is 4.6.5p2? still not released?
     
  22. MrEsquire

    MrEsquire

    Joined:
    Nov 5, 2013
    Posts:
    2,712
    I think you should do this as 90percent of patch releases so far seem to break something which is important...Dont see why you cannot least run simple QA automation pack on release.
     
  23. superpig

    superpig

    Quis aedificabit ipsos aedificatores? Unity Technologies

    Joined:
    Jan 16, 2011
    Posts:
    4,337
    Oh, we run the automated tests continually (before a change is even merged into the patch release branch, often). That catches a lot of issues that you never even see - but we're limited by what our tests do and do not cover.

    I believe we're starting the build process for 4.6.5p2 today, intending to release on Friday.
     
    MrEsquire likes this.
  24. MrEsquire

    MrEsquire

    Joined:
    Nov 5, 2013
    Posts:
    2,712
    Is it due today, thought Wednesday Unity 5 releases?
     
  25. superpig

    superpig

    Quis aedificabit ipsos aedificatores? Unity Technologies

    Joined:
    Jan 16, 2011
    Posts:
    4,337
    Yep, we're on track for releasing it later today.
     
  26. Rodolfo-Rubens

    Rodolfo-Rubens

    Joined:
    Nov 17, 2012
    Posts:
    1,142
    I didn't see this on the 5.0.2 release notes, it was fixed?
     
  27. slumtrimpet

    slumtrimpet

    Joined:
    Mar 18, 2014
    Posts:
    356
  28. Rodolfo-Rubens

    Rodolfo-Rubens

    Joined:
    Nov 17, 2012
    Posts:
    1,142
    Thanks man.
     
  29. iivo_k

    iivo_k

    Joined:
    Jan 28, 2013
    Posts:
    312
    Still happens to me both in 5.0.2f1 and 5.0.2p1, thought this was supposed to be fixed?
     
  30. superpig

    superpig

    Quis aedificabit ipsos aedificatores? Unity Technologies

    Joined:
    Jan 16, 2011
    Posts:
    4,337
    It should be, yes - we did verify it before releasing the build. I'm downloading 5.0.2f1 myself right now to check again. In the meantime, could you check:

    a) that the version you are running actually is what you think it is - sometimes people (particularly on Mac) think they've mounted and run a new version of the installer when actually they just re-ran the one they had mounted before
    b) that the UI is not hidden due to the UI layer being set to invisible, via the Layers dropdown in the top right corner of the editor?
     
  31. mh114

    mh114

    Joined:
    Nov 17, 2013
    Posts:
    291
    Weird, for me 5.0.2 fixed it both in Windows and OS X.
     
  32. superpig

    superpig

    Quis aedificabit ipsos aedificatores? Unity Technologies

    Joined:
    Jan 16, 2011
    Posts:
    4,337
    I just downloaded 5.0.2f1 from the site and checked it, and it's definitely working for me.
     
  33. iivo_k

    iivo_k

    Joined:
    Jan 28, 2013
    Posts:
    312
    I even created a new project and made double sure I'm using 5.0.2p1. Tried both DX9 and DX11 mode. Every UI object is a yellow box in scene view.

    Edit: Nevermind! Somehow the shading mode was set to render paths instead of shaded. All good!
     
    Last edited: May 17, 2015
    superpig likes this.
  34. MrEsquire

    MrEsquire

    Joined:
    Nov 5, 2013
    Posts:
    2,712
    What happened to 4.6.5p2?
     
  35. superpig

    superpig

    Quis aedificabit ipsos aedificatores? Unity Technologies

    Joined:
    Jan 16, 2011
    Posts:
    4,337
    We have a candidate build for release, but due to a national holiday in Denmark on Thursday, QA's verification of the fixes hasn't been completed yet. Hopefully that'll happen tomorrow, and the build will be released shortly afterwards.
     
    iivo_k and MrEsquire like this.
  36. etmgames

    etmgames

    Joined:
    Apr 12, 2014
    Posts:
    11
    We are waiting 4.6.5p2
     
    MrEsquire likes this.
  37. theplotlessplot

    theplotlessplot

    Joined:
    Sep 16, 2012
    Posts:
    11
    This issue reappeared in 5.0.2p2, at least for me. I have checked and re-checked the version of Unity that I have installed, I checked that the UI layer is visible and the shading mode is set to "shaded". Was the issue reintroduced in this latest patch (and, if so, will it be fixed in the next patch) or should I just do a clean install of Unity?
     
  38. slumtrimpet

    slumtrimpet

    Joined:
    Mar 18, 2014
    Posts:
    356
    It did show back up for me as well... but I've been afraid to mention it since I promised to not jump to bleeding edge releases without a burning need. :) I definitely can't see my UI in 5.0.2p2 scene view though.
     
  39. cesarpo

    cesarpo

    Joined:
    Jun 8, 2013
    Posts:
    98
    I have the same problem on 5.0.2p2, is there any workaround, albeit temporary?
     
  40. yuhe

    yuhe

    Joined:
    Dec 20, 2012
    Posts:
    11
    +1 to this issue, also using 5.0.2p2
     
    MrEsquire likes this.
  41. CodeMonke234

    CodeMonke234

    Joined:
    Oct 13, 2010
    Posts:
    181
    This is definitely broken again in 5.0.2p2 - can't see UI in scene view....

    Reverting to 5.0.2p1 fixes issue
     
    Last edited: May 28, 2015
  42. theplotlessplot

    theplotlessplot

    Joined:
    Sep 16, 2012
    Posts:
    11
    The problem is still present in 5.0.2p3, which was released today.
    I will also be reverting to 5.0.2p1, for now.
     
  43. MrEsquire

    MrEsquire

    Joined:
    Nov 5, 2013
    Posts:
    2,712
    Lol, did u read changelog, so yeh of course it still be present!
     
  44. theplotlessplot

    theplotlessplot

    Joined:
    Sep 16, 2012
    Posts:
    11
    Yeah, I read it. I was just posting here to save people the trouble of downloading it to test if it's still present.

    Also, I don't remember the fix for this issue being on the changelog for 5.0.2f1, so it wouldn't be the first time that a fix was absent from the changelog.

    There's also no need to be an asshole when we're all trying to fix a problem here.
     
    Carwashh likes this.
  45. MrEsquire

    MrEsquire

    Joined:
    Nov 5, 2013
    Posts:
    2,712
    Then you can continue to fix the problem your own self, I really hope now they delay this fix as much a possible for your sake. Saying 100 times, I got the same problem really going to help
     
  46. cesarpo

    cesarpo

    Joined:
    Jun 8, 2013
    Posts:
    98
    upload_2015-5-28_19-28-2.png
    Here is mine, works in the game window, but doesn't in the scene view.
     
  47. slumtrimpet

    slumtrimpet

    Joined:
    Mar 18, 2014
    Posts:
    356
    Any brave souls try this in Patch 5.0.2p4 yet?
     
  48. cesarpo

    cesarpo

    Joined:
    Jun 8, 2013
    Posts:
    98
    I did, It's working now :)
     
    theplotlessplot and MrEsquire like this.
  49. Djfeeler

    Djfeeler

    Joined:
    Oct 11, 2014
    Posts:
    17
    In the new version 5.0.2f1 it works.
     
  50. dchau_hh

    dchau_hh

    Joined:
    Jan 22, 2014
    Posts:
    24
    This bug is still not fixed in 4.6.6
     
unityunity