Search Unity

  1. Get all the Unite Berlin 2018 news on the blog.
    Dismiss Notice
  2. Unity 2018.2 has arrived! Read about it here.
    Dismiss Notice
  3. We're looking for your feedback on the platforms you use and how you use them. Let us know!
    Dismiss Notice
  4. Improve your Unity skills with a certified instructor in a private, interactive classroom. Learn more.
    Dismiss Notice
  5. ARCore is out of developer preview! Read about it here.
    Dismiss Notice
  6. Magic Leap’s Lumin SDK Technical Preview for Unity lets you get started creating content for Magic Leap One™. Find more information on our blog!
    Dismiss Notice
  7. Want to see the most recent patch releases? Take a peek at the patch release page.
    Dismiss Notice

ProBuilder How to make Plane Handle mode work for Vertices and Edge?

Discussion in 'World Building' started by zoltanBorbas, Aug 9, 2018 at 5:38 PM.

  1. zoltanBorbas

    zoltanBorbas

    Joined:
    Nov 12, 2016
    Posts:
    36
    I am struggling to work with anything that is not a simple plane if the local rotation of the edge or the vertex is not coincides with the local rotation of the face it is attached to.
    upload_2018-8-9_18-13-30.png

    It is very easy to move this edges along side the face because the object is not been bended or rotated, it is a simple cube with its face subdivided.

    upload_2018-8-9_18-19-11.png

    However as soon as the same cube bended at its corners (same case when its local rotation changed) any edge or vertex in plane handle mode is defaulting to the what ever the local mode provides as shown bellow.

    upload_2018-8-9_18-23-28.png

    Is there any way to manually align the handle(gizmo). It is quite a common practice to shape objects made from a cube via manipulating its edges/vertexes by moving them along the connecting faces as shown in the first picture which becomes impossible as soon as the handle rotated in ways where the single axis movement takes the edge/vertex away from the connecting face.

    Am i doing something wrong? Is there some settings that would help?

    I will appreciate any helpful comment.