Search Unity

How to disable the new prefabs?

Discussion in 'Prefabs' started by pointcache, Sep 30, 2018.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. pointcache

    pointcache

    Joined:
    Sep 22, 2012
    Posts:
    525
    Hi i want to use latest unity version due to HDRP but i find the new prefabs to be time consuming and hard to work with, i don't care about nested prefabs whatsoever i didn't want them and probably will never use them as they only add problems for runtime serialization. I just want the normal prefabs back, how?
     
  2. SteenLund

    SteenLund

    Unity Technologies

    Joined:
    Jan 20, 2011
    Posts:
    443
    You can't turn them off.

    What kind of problems do the cause for runtime serialization?

    If you don't do any nesting prefabs are the same as before, but with different workflow.
     
  3. hippocoder

    hippocoder

    Digital Ape Moderator

    Joined:
    Apr 11, 2010
    Posts:
    25,474
    They are more time consuming when editing in the project view by quite a bit. I'd love to change that aspect but dragging them all out into project view for tweaking takes longer.

    In my case I simply accept it take longer and hope the rest of it will save time for me, if I use it.
     
  4. SteenLund

    SteenLund

    Unity Technologies

    Joined:
    Jan 20, 2011
    Posts:
    443
    Well yes, but that is not a serialization issue :)

    We are still thinking about improving the editing speed aspect of prefabs but I don’t think we will be able to come up with a good solution before 18.3 ships
     
  5. Chaz32621

    Chaz32621

    Joined:
    Apr 17, 2015
    Posts:
    198
    I do enjoy the new prefab structure but at times it would be nice to edit a whole group of the same without having to go into the prefab scene. So it would be cool to maybe have a hot key dependent on deactivating it with multiple prefabs of the same selected. Or just auto allow editing to all if multiple are selected.
     
    Huntrt likes this.
  6. optimise

    optimise

    Joined:
    Jan 22, 2014
    Posts:
    443
    Can you add Esc key to quit Prefab mode? I think it can speed up the workflow a lot. Currently I need to select that back button is very time consuming if you want to edit lots of prefabs.

    upload_2018-11-1_23-54-54.png
     
  7. laurentlavigne

    laurentlavigne

    Joined:
    Aug 16, 2012
    Posts:
    2,015
  8. jflatmo

    jflatmo

    Joined:
    Apr 4, 2017
    Posts:
    2
    SteenLund:

    DEFAULT behavior should have been the old behavior.

    In the inspector, where the "apply changes" button would be (assuming you're looking in the Project window as opposed to Heirarchy) should be "Prefab Editor". It's even the same number of characters.

    Easy to get to when you want it since it's at the top, easy to ignore when you don't.

    The prefab editor was one of the things I was most looking forward too, and it's my single biggest hate at the moment.

    I've got over 300 similar prefabs in my Resources folder and 99.9% of the time I either need to see what parameters one has (particularly if I'm searching for a specific one) or I need to see what monobehaviors I've set on it. The new workflow is absurdly disruptive.

    Prefab Editor has been handy in the rare instances I've needed it, but the disruption isn't worth it.
     
    altair2020 likes this.
  9. altair2020

    altair2020

    Joined:
    Mar 6, 2011
    Posts:
    35
    yeah guys, this prefab system is wierd
     
  10. DageLV

    DageLV

    Joined:
    Feb 5, 2018
    Posts:
    11
    no. just no. NOTHING is the same. Damn, i cant even enter play mode because of that awful forced prefab mode, im not allowed to edit prefabs anymore etc... Everything is awful about the edit mode. i cant nam a single decent thing what its good for.
     
  11. Jebadibus

    Jebadibus

    Joined:
    May 3, 2014
    Posts:
    1
    Would be great to toggle it off. Big increase on time working with simple prefabs. Simple Prefabs... The Package..
     
  12. zaallii800

    zaallii800

    Joined:
    Aug 29, 2017
    Posts:
    1
    it is a very poor and time taking system.. unity please add choice b/w new and old system.
     
  13. runevision

    runevision

    Unity Technologies

    Joined:
    Nov 28, 2007
    Posts:
    1,615
    Locked thread due to it getting derailed with (now deleted) unconstructive replies that also didn't follow the community rules.
     
Thread Status:
Not open for further replies.