Search Unity

  1. Check out our Unite Austin 2017 YouTube playlist to catch up on what you missed. More videos coming soon.
    Dismiss Notice
  2. Unity 2017.2 is now released.
    Dismiss Notice
  3. The Unity Gear Store is here to help you look great at your next meetup, user group or conference. With all new Unity apparel, stickers and more!
    Dismiss Notice
  4. Introducing the Unity Essentials Packs! Find out more.
    Dismiss Notice
  5. Want to see the most recent patch releases? Take a peek at the patch release page.
    Dismiss Notice
  6. Unity 2017.3 beta is now available for download.
    Dismiss Notice

Bug High CPU usage using Unity 5.4.0p1

Discussion in 'Linux Editor' started by McAxinte, Aug 27, 2016.

  1. McAxinte

    McAxinte

    Joined:
    Feb 17, 2013
    Posts:
    2
    Hi everyone,
    I'm using Antergos Linux release 16.7 (based on Arch Linux) with the KDE 16.08.
    One of my 4 cores reaches the 100% from the moment I've launched Unity and it stays still until I close Unity.
    That's all.
    This doesn't happen when I launch the compiled project alone.
    I also tried Unity 5.4.0p1 on Kubuntu 15.10 on a different computer and the same problem occured.
     

    Attached Files:

  2. aaulia

    aaulia

    Joined:
    May 5, 2014
    Posts:
    4
  3. McAxinte

    McAxinte

    Joined:
    Feb 17, 2013
    Posts:
    2
    Thank you very much. I suspected this was known. I'll wait.
     
  4. 1rel

    1rel

    Joined:
    Feb 26, 2013
    Posts:
    2
    Same issue here. On my Manjaro/Arch Linux box (using Xfce) one of my 4 cores is maxing out on 100%, as long as the scene is not in play mode (like discussed already).

    It is really really nice to see the Unity Editor running under Linux! But this issue kind of a show stopper in my case...
     
  5. dirtycoder

    dirtycoder

    Joined:
    Jul 13, 2016
    Posts:
    9
    It's a known issue. And it's the only thing that stops me from trying to use Unity on Linux.
    Also you can keep track of the known issues at the bottom of the first post in this topic.
     
  6. Rafaelhp

    Rafaelhp

    Joined:
    Feb 7, 2015
    Posts:
    9
    Yeah, I have reported this too.
    It's a known bug, it's been here for so loooooong that I a named this bug Spock.
    Spock can be hard to deal, but you kind of get used to him.
    Give a chance to Spock. <3
     
  7. dirtycoder

    dirtycoder

    Joined:
    Jul 13, 2016
    Posts:
    9
    I'm sorry for Spock, but no. :(
     
  8. aaulia

    aaulia

    Joined:
    May 5, 2014
    Posts:
    4
    Just wondering, do any of you guys check the temporary solution in the link I gave? I don't have Unity 3D linux right now (the download is huge and I'm on quota crap right now).
     
  9. arcooke

    arcooke

    Joined:
    Sep 1, 2014
    Posts:
    29
    I'll definitely check when I get home from work and let you know.. this has me excited, the CPU issue has been driving me absolutely mad. Thanks for the link!

    EDIT: It works!
     
    Last edited: Sep 13, 2016
  10. aroskuski

    aroskuski

    Joined:
    Sep 9, 2015
    Posts:
    7
    I've been using that for a while. It doesn't eliminate the idle usage completely, but it does bring it down from 100% of a core down to more like 8-16% of a core.
     
  11. 1rel

    1rel

    Joined:
    Feb 26, 2013
    Posts:
    2
    Thanks aaulia, that solves the issue to a point where things become usable, nice! - Definitely better, than letting the editor rest in play mode all the time (previous "fix"), and then forgetting about it when working on something...
     
  12. dirtycoder

    dirtycoder

    Joined:
    Jul 13, 2016
    Posts:
    9
    I haven't tried the fix, and probably won't and will just wait for an official fix...
    But cool that it works! :)