Search Unity

  1. Good news ✨ We have more Unite Now videos available for you to watch on-demand! Come check them out and ask our experts any questions!
    Dismiss Notice

5.3 Text component, vertical placement not correct?

Discussion in 'UGUI & TextMesh Pro' started by eses, Dec 8, 2015.

  1. eses

    eses

    Joined:
    Feb 26, 2013
    Posts:
    2,137
    Just downloaded today released 5.3, and loaded my project. Like the topic says, i noticed that texts are not aligned the same they were in 5.2.3 = seems like vertical alignment is off.

    Top aligned text is way out of box, above it.
    Center aligned text is somewhere around were I'd expect top aligned text to be.
    Bottom aligned text is aligned somewhere around center of text box.

    I'm using baked bitmap font: 40 pixels, Rendering Mode: Hinted Raster mode, Character: ASCII default set.

    Have to test a bit more, but seems like something has changed.
     
  2. eses

    eses

    Joined:
    Feb 26, 2013
    Posts:
    2,137
  3. dieow

    dieow

    Joined:
    Sep 22, 2015
    Posts:
    2
    Hey, I had the same issue using font-awesome and custom TextUnicode script.

    I changed font import "Character" option from Unicode to Dynamic and everything seems to work fine.
     
  4. dakka

    dakka

    Joined:
    Jun 25, 2010
    Posts:
    113
    Yup same here, top one is Dynamic and bottom is Unicode. The reason for using Unicode was to minimize the Font.Cache lag, and caching only dynamic fonts where needed. The issue report above says its not to be fixed ??

    Screen Shot 2015-12-09 at 6.34.27 AM.png
     
    Last edited: Dec 8, 2015
  5. eses

    eses

    Joined:
    Feb 26, 2013
    Posts:
    2,137
    Yep, noticed that - I guess it's OK to use dynamic as solution for now, but I think I'd like to keep it as baked bitmap for performance reasons. So I might roll back to 5.2.3 unless this is going to be fixed in a patch release.
     
  6. flyhog

    flyhog

    Joined:
    Aug 10, 2015
    Posts:
    2
    Have same issue :eek:, have to rollback to previous version...
     
    Last edited: Dec 9, 2015
  7. karl_jones

    karl_jones

    Unity Technologies

    Joined:
    May 5, 2015
    Posts:
    4,185
    Try reimporting the font into unity. If that does not work could you create a bug report with an example?
    The old bug was closed as it was fixed by reimporting.
     
  8. eses

    eses

    Joined:
    Feb 26, 2013
    Posts:
    2,137
    karl.jones:

    Hi, do you mean right click menu "Reimport" and Refresh (Ctrl+R) ?

    I hadn't tried it, now just did, tried saving project and restarting Unity too, but it made no difference.

    Only when I change font character to "Dynamic", it gets fixed, but all other options result to offset text.
     
  9. dakka

    dakka

    Joined:
    Jun 25, 2010
    Posts:
    113
    Thanks for the suggestion, imported another copy of the font, but same here didn't fix the problem.

    Bug report and sample scene sent, fresh 5.3 project, all defaults used.
     
    Last edited: Dec 9, 2015
  10. ben_ryan

    ben_ryan

    Joined:
    Dec 12, 2013
    Posts:
    4
    Getting the same issue on my unicode fonts after updating to 5.3 this morning. Seems like the center point of the text is raised higher than it should be. It's positioned correctly if set to dynamic, and positioned correctly as unicode in previous Unity versions.
     
  11. Cromfeli

    Cromfeli

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Posts:
    197
    I wish I could use the dynamic but visually my font gets ruined by it. So Unicode would be very nice to get working. We can not really start using 5.3 without it :(
     
  12. karl_jones

    karl_jones

    Unity Technologies

    Joined:
    May 5, 2015
    Posts:
    4,185
    Cromfeli and eses like this.
  13. dakka

    dakka

    Joined:
    Jun 25, 2010
    Posts:
    113
  14. phil-Unity

    phil-Unity

    Unity UI Lead Developer Unity Technologies

    Joined:
    Nov 23, 2012
    Posts:
    1,172
    Thought fixed i dont think its made it out to a public release yet.
     
  15. karl_jones

    karl_jones

    Unity Technologies

    Joined:
    May 5, 2015
    Posts:
    4,185
    It should be in 5.3.1 which just came out now.
     
  16. MartinIsla

    MartinIsla

    Joined:
    Sep 18, 2013
    Posts:
    93
    I attached a button component to my text and in some computers (I'm not even sure if it's because of resolution, as I tested the game with the resolution people who reported the bug had) you have to click over the text to make it work. Is it possible that this bug is related to that?
     
  17. karl_jones

    karl_jones

    Unity Technologies

    Joined:
    May 5, 2015
    Posts:
    4,185
    Its possible. Can you try 5.3.1 and see if you still have the problems? The resolution bug is fixed in this.
     
  18. MartinIsla

    MartinIsla

    Joined:
    Sep 18, 2013
    Posts:
    93
    It was a Unity bug indeed! Thank God, I was going crazy! I've been trying to fix this bug for almost a week.
    Thank you!
     
    karl_jones likes this.
  19. Cromfeli

    Cromfeli

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Posts:
    197
    I just updated to 5.3.1 and the same problem with Unicode font is there.
     
  20. evanratt

    evanratt

    Joined:
    Mar 11, 2015
    Posts:
    81
    We also are not seeing this resolved in 5.3.1.
     
  21. phil-Unity

    phil-Unity

    Unity UI Lead Developer Unity Technologies

    Joined:
    Nov 23, 2012
    Posts:
    1,172
    Did you reimport the font after updating?
     
  22. eses

    eses

    Joined:
    Feb 26, 2013
    Posts:
    2,137
    Still have the same problem, installed 5.3.1 over 5.3, imported new font - setting font anything other than Dynamic and fonts still does the same vertical up offset thing (at least on one Windows 10 machine).
     
  23. Cromfeli

    Cromfeli

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Posts:
    197
    Yes, just tried again to be certain. Right click on the font on project and select "Reimport"
     
  24. manny003

    manny003

    Joined:
    Mar 18, 2014
    Posts:
    67
    I just upgraded to 5.3.1 and guess what ... NOT fixed. This blows. Guess I'll have to downgrade again.
     
  25. phil-Unity

    phil-Unity

    Unity UI Lead Developer Unity Technologies

    Joined:
    Nov 23, 2012
    Posts:
    1,172
    Yea that should be all thats needed.
     
  26. evanratt

    evanratt

    Joined:
    Mar 11, 2015
    Posts:
    81
    I submitted a new bug report for this, issue 755468.
     
  27. Cromfeli

    Cromfeli

    Joined:
    Oct 30, 2014
    Posts:
    197
    I also tested now on Windows 7 editor and Mac OSX editor with reimport on both. No difference.
     
  28. David_Biggs

    David_Biggs

    Joined:
    Sep 13, 2012
    Posts:
    8
    Can you give a link to the issue? I can't find how to search issues by ID. Thanks.
     
  29. karl_jones

    karl_jones

    Unity Technologies

    Joined:
    May 5, 2015
    Posts:
    4,185
    You can search issues by ID in the issue tracker but they will only appear if the issue is set to public by the person who submitted it and only after they have been verified by QA. 755468 is still waiting for QA to verify and so does not yet have a public link.
     
  30. David_Biggs

    David_Biggs

    Joined:
    Sep 13, 2012
    Posts:
    8
    Thank karl, Wouldn't it be better if the tracker search returned the bug anyway, but just reported it as not public yet?
     
  31. dakka

    dakka

    Joined:
    Jun 25, 2010
    Posts:
    113
    Thanks Karl. I don't seem to be able to find a reference in the release notes ?
     
  32. karl_jones

    karl_jones

    Unity Technologies

    Joined:
    May 5, 2015
    Posts:
    4,185
    No the tracker would be full of unreliable bug reports and spam. Only a very small percentage of bug reports are found to be actual bugs. There is a blog post on it somewhere.
     
  33. diekeure

    diekeure

    Joined:
    Jan 25, 2013
    Posts:
    219
    Just upgraded to 5.3.1, issue is indeed still there.

    We can't have the text to be dynamic, since the text is not determined at build time. Really need a fix urgently!
     
    Last edited: Dec 21, 2015
    Nirvan likes this.
  34. manny003

    manny003

    Joined:
    Mar 18, 2014
    Posts:
    67
    Anyone checked out Patched 5.3.1p1 yet? I'm at work ATM so can't download. Please let this be fixed. It's the only thing holding back my release.
     
  35. Nirvan

    Nirvan

    Joined:
    Nov 16, 2013
    Posts:
    106
    Text placement isn't fixed in patch and I get new spam error in console "IsFinite(outDistanceForSort)" which opens water.cs file (spam error messages about particle with emission 0 fixed)

    And again downgrade to 5.3.0 ...
     
    Last edited: Dec 25, 2015
  36. manny003

    manny003

    Joined:
    Mar 18, 2014
    Posts:
    67
    Really? Text placement was broken for me even in 5.3.0 -- even after performing Custom Font ReImport. I had to downgrade all the way back to 5.2.4f1
     
  37. _Adriaan

    _Adriaan

    Joined:
    Nov 12, 2009
    Posts:
    463
    @karl.jones or @phil-Unity - are there currently any open issues with vertical text alignment that you are looking into? I'm asking because I don't want to invest two hours into making an example project when there are already enough open issues.

    FWIW: I'm still experiencing improper vertical alignment for text fields in Unity 5.3.1f1.
     
  38. karl_jones

    karl_jones

    Unity Technologies

    Joined:
    May 5, 2015
    Posts:
    4,185
    The fix for http://issuetracker.unity3d.com/iss...vertical-alignment-is-wrong-on-text-component has not landed into a patch yet so Its probably worth holding off.
     
  39. GuyTidhar

    GuyTidhar

    Joined:
    Jun 24, 2009
    Posts:
    320
    Any updates on this?
    As of 5.3.1p1 - this is not fixed.
     
  40. phil-Unity

    phil-Unity

    Unity UI Lead Developer Unity Technologies

    Joined:
    Nov 23, 2012
    Posts:
    1,172
    The UI team has just gotten back to work so hopefully in one of the patches soon.
     
    karl_jones likes this.
  41. manny003

    manny003

    Joined:
    Mar 18, 2014
    Posts:
    67
    Well, looking at the list of fixed issues on patch 5.3.1.p2, it's STILL NOT fixed. :mad::mad:
     
  42. eses

    eses

    Joined:
    Feb 26, 2013
    Posts:
    2,137
    manny003: I was about to install 5.3.1 p2 but same as you, as I didn't see text placement listed in release notes, didn't. Maybe it has the fix included, but just not listed in release notes. Go figure.

    Has anyone tested this already?

    I guess I'll test it a bit later, would be nice to get to 5.3 from 5.2.
     
  43. David_Biggs

    David_Biggs

    Joined:
    Sep 13, 2012
    Posts:
    8
    I've tested it in 5.3.1p2, it's still broken. :(:mad:
     
  44. almo

    almo

    Joined:
    Jul 14, 2010
    Posts:
    83
    I'm having this issue as well. I want to comment that since Dynamic fonts perform really badly on iOS, that's not an option for me.
     
  45. bariscigal

    bariscigal

    Joined:
    Oct 26, 2009
    Posts:
    46
    Argh..just updated yesterday.
    Dynamic fonts have 4-5 fps on mobiles. So no it is not a workaround. I can't believe these version updates got out of the door with a bug like "this" . Really?
    My whole project is in ruins now and this close to the release?
     
    Last edited: Jan 12, 2016
  46. Grhyll

    Grhyll

    Joined:
    Oct 15, 2012
    Posts:
    98
    Same for me, just leaving a message to have an alert when a fix is here...
     
  47. crustforever

    crustforever

    Joined:
    Jan 27, 2015
    Posts:
    3
    Same. Anyone else seeing the issue even when using the dynamic character import setting? I have two different fonts, one that works when imported as dynamic and one that has the offset issue w/ dynamic.

    I am worried that the fix has been made but I am missing some reimport steps to fix the existing issue
     
  48. eses

    eses

    Joined:
    Feb 26, 2013
    Posts:
    2,137
    Patch 5.3.1p3 is out today, it seems. Has anyone checked if the vertical placement issue is fixed? I don't see any exact mention about this in release notes.
     
  49. karl_jones

    karl_jones

    Unity Technologies

    Joined:
    May 5, 2015
    Posts:
    4,185
    No the fix is not in the current patch. The fix is part of a batch of UI fixes that are currently going through our internal review process. As soon as they are approved it will go into a patch release.
     
    garyh, MrEsquire, eses and 1 other person like this.
  50. _Adriaan

    _Adriaan

    Joined:
    Nov 12, 2009
    Posts:
    463
    Thanks a LOT for being so responsive on this issue!! I don't see that in software development often, but it is very much appreciated!
     
    karl_jones likes this.
unityunity